Daisypath - Anniversary

Thursday, September 12, 2013

My Precious Experience...

Assalamualaikum... agak lama x update ape2 cite kt cni.. Memang agak bz pun skang ni.. Skang dh jd ibu.. Kije dan amanah pun makin bertambah la kan.. Ni bru ada pluang nk update cite kt cni..

Skang rs excited sgt bla dh ada ank.. Umur dia pun dh 3 bulan lbih.. Saya cuma nk cite pgalamn sy ms bsalin dlu.. Saya bersalin kt gomen je.. Sbb pk facilities lgkap kt sana.. Memang tkut gak nk bsalin kt gomen ni.. Mcm2 cite yg sy dgr.. Esp ttg nurse yg garang la.. Pastu ada yg bsalin kt tgh2 ruang.. Kire sume negatif la.. Tapi lps bncg ng sister ng suami, sy dcide nk bsalin kt gomen.. N alhamdulillah, berkat doa sume, sy xserik bsalin kt gomen..

Kul 4 pg slasa tu, sy ajak suami p hospital.. Time ni rs mcm xslesa perut..Tp xde trun darah n air ke ape. Cuma rs sakit smpai xleh tdo.. Tp still leh thn..Bla smpai kt spital, dlm kul6 gtu... Dia cek jln..Bru buka 1cm.. Sy,bila tau buka 1cm tu, gtau nurse nk blk bleh x.. Nurse xbg blk..huhu.. Then msuk wad je la. Stay kt situ.. Mmg rs bosan sgt.. Tp sakit tu mkin kerap..Cuma sy thn je la.. Bila dh mlm tu, skt lg kerap, tp xgtau nurse pun.. Sbb bleh thn lg..

Tgh mlm tu, rs mcm nk berak.. Tp xleh berak. Nk push kuat2 pun, xbrani.. Sbb mertua dh ckp, jgn push sgt. Dia duk ckp sy dh nk bsalin.. Tp still dgil menantu dia ni.. Ckp xskt sgt..huhu.. Bla dh byk kali g toilet, dia gtau nurse, yg sy skt nk bsalin.. Then nurse pun cek bukaan..dh 4cm.. Ms tu dh dkt kul1.. Then nurse suh msuk labour room la.. So dia suh mkn ape2 yg nk mkn.. Sbb nati xleh mkn dh.. So sy mkn kurma 3 biji, n air zam2 ckit. Time ni mmg pksa je mkn even rs nk muntah..huhu..

Bila dh msuk labor room, doc pun cek bukaan.. Dah 5cm.. Dia pecahkan air ketuban.. N sy pun duk thn sakit dlm wad tu.. Rasa syukur sgt sbb suami stiasa ada d sisi.. Dia tlg kuatkan smgt.. Kitorang sm2 bc doa nbi yunus.. Mngucap.. Istighfar..Selawat..N sume doa yg smpat.. Bla dh kul6, bru buka 10cm, n bleh push.. Ms tu,mmg rs dahaga sgt.. Sbb mnum air ckit. Then duk tmpat sjuk plak..Mnyesal mnum air ckit.huhu.. Masa kna push ni la, sy xmmpu nk push dgn baik. Xreti push.. Mid wife ajar, tp sy mmg xreti nk wat.huhu.. Lama bby stuck kt jln kuar tu.. Dkt kul7, doc dcide nk vakum sbb tkut bby lemas..

Kul 6.50pg rabu, lahirlah seorg putera kami.. Nama diberi Amirul Hakim.. Alhamdulillah, syukur sbb sume slmt.. Bila dh kuar tu,proses mjahit pun bermula.. Syukur sgt sbb doc dh bius.. Walaupun luka byk sgt.. tp bla dh bius, sy bleh thn..

Nasihat sy pd sume mommies..Boleh je if nk bsalin kt gomen.. Nak request doc pmpuan pun bleh. Gtau kt nurse yg kita nk doc pmpuan.. Nati kt luar labor room, dia akn tulis female doc only..  Mcm saya dlu,mmg stat dari preggy smpai bsalin, sume doc pmpuan.. Doc lelaki xcek bukaan pun. Mmg aurat kt terjaga. Dan dpt nurse pun,yg baik2.. Yg plg pnting,bykkan doa.. Mta ng Allah nk doc pmpuan n misi pmpuan.. Mta dpt yg baik..N kesian tgk kt.. Mta yg berpengalamn..Mta anak yg sihat.. Tak meragam.. Alhamdulillah, Allah makbul sume tu.. Percaya lah, doa ibu tu mustajab.. Alhmdulillah..

Masa dlm pantang pun sy xde mgalami jahitan terbuka sume.. Suami kena kerja. So sy duk umah mak kt kampung. Memang sume kna wat sndiri.. Mandikan Hakim, lipat kain, sume wat sndiri..Syukur sbb sy mmpu wat sume tu sndiri. Minum pati haruan utk smbuhkan luka.. Pastu cuci luka ng ubat yg hospital bg.. Hakim pun mlm xberjaga.. Bangun utk mnum susu.. Alhmdulillah.. Syukur sangat2..

Skang ni Hakim dh 3 bulan.. Dan masih exclusive breastfeed.. Amalan sy, mnum air halba.. Bc surah alhujurat gak ms preggy.. Ni utk bykkan susu bdn.. Susu pun mmg byk.. Penuh dlm peti dh.. Sy pam gna rumble tuff.. Yg tu yg sesuai ng bajet. Tak mahal n sesuai digunakan..

Kat bwh ni sume gmbr hakim.. Syukurla stkt ni Hakim x meragam sgt.. :)
Ni masa mula2 lahir.. tunggu papa nk azan..

Petang hari pertama bersalin..

Ni hari ke28.. tahnik..

Ni bila dia dh pndai nk posing..

Raya Pertama.. Our beloved family..


Thursday, March 21, 2013

Like a New Journey...

Assalamualaikum...
Bila buka blog ni,tgk mmg dah berhabuk sgt2 dh.. Tak sempat langsung nak update n tulis kt cni.. Pastu xde mood gak.. Hurm, asyik xde mood je skang ni.. Ape sy nk share kt cni ye? Hurm...

First skali, pasal bby kot.. Alhamdulillah,bby dh nk msuk 7buln.. Bukan bby kt luar la, tp bby kt dlm tummy mak dia..hehe.. Bila dh nk msuk 7 bulan ni,kire baju2 zaman xbrp besar tu,xmuat nk pakai dh la..Muat tu muat, tp sendat..Wat sy rasa xslesa sgt nk pakai. Sbb mcm nk show off je tang perut n part len..huhu.. So kna la bli bju len.. Dan kna perbanyakkan jubah.. Baju preggy tu, xde bli lg.. Tapi akn beli nanti..Sebab bila usha2 tu,ada terjupa satu.. Nampak lawa sangat design dia.. Macam jubah..klik sini utk tgk jubah tu.. Yang sy berkenan, Anita (pale pink)..kt cni xde dh la..Sebab sy dh book.. :)

Pastu skang mmg duk meroyan nk bli brg2 bby..Asal tgk brg bby je,trus rs nk bli.. Tapi xbeli la.. Sbb kna bajet gak.. Kena pikir mn yg lebih pnting.. Kalau ada yg nk try tgk btol susu avent yg murah, leh msuk sini.. Memang bnda ni msuk list la.. Nak bli skang, tkut xcukup duit.. So kna tnggu nati.. Sale dia ni,smpai 31 march je.. Tapi klu xsmpat nk bli, mmg tnggu yg len la..Kire xde rezeki.. Kat cni pun murah gak.. Kalau kt blog ni, pun murah gak.. Tapi utk newborn set tu, xde la sale sgt..

Bila bby dh bsar ckit, ingat nk bli tmpat tido yg leh stimulate minda dia.. Leh tgk kt blog ni.. So far, ada la kt tmpat len yg murh.. Contoh kt cni.. Pastu aritu ade godek2 tenet ni..n terjumpa la bby cot yg comel sgt..dia leh wat jd beg.. Try tgk kt blog ni.. Harga dia xmhl pun.. Still reasonable.. En suami pun dh bg green light if nk bli.. Tapi sbb rs xperlu lg, so xbli la..

Utk kelambu plak, kt cni yg paling murah.. tp xbli lg la..sbb ingt nk tgk kt kampung nati.. Kena compare hrga dlu.. If kt kampung mahal lg, baru bli kt cni.. Utk breastpump plak, nk bli yg Unimom mezzo n rumble tuff..klu unimom mezzo,leh msuk cni.. Hrga dia agak murah la.. Sebab termasuk postage.. Untuk Rumble Tuff, mmg byk kelebihan dia.. Ni nk bli, sbg preparation utk kije nati la.. Kat cni yg plg murah.. Kat cni plak, hrga dia mhl ckit, tp postage free...

Hurm..sume cite psl bby kan.. Camni la perasaan bla nk dpt bby kot.. Dulu xde pun feelim ni.. Tapi bla bby dh mkin bsar, mkin membuak2 perasaan tu.. Ape pun, since bby dh bsar, ibu dia kna byk2 bdoa n solt hjt la.. Mta dipermudahkn sume.. Spatutnya kna bc la 8 surah sehari.. Antra surah tu:
1) Yusuf
2) Maryam
3) Luqman
4) Yaasin
5) Muhammad
6) Al-Hujurat
7) Al- Waqiah
8) Al-Mulk

Tapi si ibu ni kdg2 xsmpat nk bc sume tu.. terutama surah Yusuf..sbb pjg sgt.. so kdg2 mmg bc 7 surah je la..kdg2 surah Maryam je.. tp ada 1 lg petua, bykkan bc bismillah 6 bla nk dkt bersalin.. Bila dh nk msuk 7 buln ni, bc la la bismillah 6.. 3 kali pg, 3 kali mlm.. InsyaAllah mudah bsalin.. Ape pun,yg plg pnting, biar ada redha suami, ibu dan ayah.. Sbb tu sume menjadi fktor utama utk mudah bersalin.. Insya Allah.. Okla.. Setakat ni dlu..  Dah pjg lebar dh cite arini.. Doakn sume urusan dipermudahkn ye?  Wassalam..

Monday, November 12, 2012

rezeki Allah...

assalamualaikum... setelah berkurun lama xupdate blog ni,tetiba rs nk update plak.. mmg byk yg blaku spanjang 2 3 buln ni.. tp apa yg nk dikongsi tu, xbyk la..klu nk kgsi sume,mmg pnuh la blog ni. mgkin xmuat pun nk ltak dlm blog ni..hehe..

          10 JUN yg lepas, mmg sy dh slamat bertukar status..dr single ke married.. mmg tlalu pntas sume tu.. dlm ms 5 weeks je, psiapakn perkahwinan disediakan.. mn nk wat kad..mn nk jmput tetamu.. mn nk g dftar kt maik lg.. chop tok imam.. doorgift lg.. tukg masak lg.. check HIV lg.. tp alhamdulillah.. sume tu dipermudahkan.. mmg bila sume tu dilakukan dgn izinNya, smua akan mnjadi mudah.. kt hanya ikut flow je.. tup2 kawin.. kt cni ada la ltak gmbr kawin ckit..gmbr yg xde muka pgantin.hehe..

            lps kawin plak, kna tukr kije.. kije yg bru ni,mmg apply before kije kt kl lg.. tp atas sbb urusan Allah, lps dh knfem kawin, bru tau yg sy bjaya dalam interview aritu.. kire rezeki kawin la.. alhamdulillah.. kije bru ni mmg kurg stres.. amat sesuai utk yg dh berumah tangga.. akan ada ms utk diri sndiri.. utk kluarga.. kire balance la.. syukur sgt.. 

        lps 2 bulan, sy disahkan mngandung.. skang ni 11 weeks.. alhamdulillah.. due date 2 JUN 2013, insyaAllah.. yg ni,mmg x expect la.. bgantung pd rezeki.. klu awl, kt terima.. klu lewt, ada la hikmah tu.. bla dh preggy ni, mmg ati tu lg snsitip la.. mudah tsentap. mmg sy ni jnis yg cpt trasa ati.. tp bla preggy ni, lg cpt trasa.. org ckp ckit pun, mudah nk tsentap.. air mt pun kire mcm murh je time ni.. mcm ada sale je..huhu.. ape pun, hrp2 bby slamat dan jgn mudah nangis nati ye.. doa byk2 je la..

hurm.. tu je la update selama ni.. moga2 dipermudahkn sume urusan.. utk my little sis; http://donatbesa87.blogspot.com/ smoga stiasa sukses.. sy rndu sm kamooo.. take care ok? tata...






Friday, June 29, 2012

alhamdulillah...

assalamualaikum...stelah skian lama menyepi, ptg ni tgerak hati nk update cite..skang ni,status sy dh btukar dr single kpd seorg isteri..dh 2 mnggu lbih dh mnjadi isteri..tp smpai ke ari ni,msih rs mcm xcaye je...mgkin sbb bila dh kwin,xde prubahn yg drastik blaku..xpun mgkin sbb pkahwinan ini blaku agak pntas..tlalu pntas smpai sy pun xde rs nervous sgt time akad dlu.huhu.. (mmg la xnervous sbb bukn sy yg kna salam ng tok kadi..huhu..) ape pun,alhmdulillah..tcapai la jugak hrpn sy utk wat mjlis tu dlm keadaan simple..mmg simple sgt.syukur sgt sbb xde pmbaziran..smoga perkahwinan kami mendapat kberkatanNya dan ikatan yg tjalin ini akn kekal selamanya..insyaAllah..

Tuesday, March 27, 2012

cite yg xhbs2..

assalamualaikum.. stelah lm mnyepi, mlm ni terbuka pntu nk update blog..ingt nk ltak e-novel, tp idea msih bkarat..xsiap2 lg..huhu.. arini dh cukup 7 hari sy bekerja di key ell..mula2 mcm takut gak..mcm2 perasaan ade time tu..tp skang ni,alhamdulillah..segalanya msih bjalan lncar..

syukur pdNya kerana msih diberi rezeki utk bekerja.. bila dh stat kije ni,mcm biasa la..dtg la keinginan nk kawin. tp mcm biasa gak.. hnya rs ingin kawin, still xdpt2.. dh jd mcm dialog cite plak.. kupinang2 tp xdpt..last2 ku bawa lari je la.. klu lelaki,maybe leh wat g2.tp ni pmpuan, aci x if sy wat g2? mcm nk wat je. nk jd klainan ckit..huhu..

nape org pk kawin tu tlalu complicated? adakah islam itu menyusahkan? klu xmnyusahkan, nape kita sbg muslim nk menyusahkan? dh tlebih islam ke? bila dtg bab2 gni,mmg hangin 1 badan gak la. dh pmpuan tu x demand tnggi2, kire ok la. wat nye nk byk2, cene? cri yg len la gamaknye kan?huhu.. ape pun, sy bdoa agar tbuka pntu ati.. dimasukkan iman..moga2 mndapat ptunjuk drNya, yg islam itu cukup mudah..asalkan Allah redha, cukup la..usahlah membebankan diri sndiri dgn dosa2 yg xkan mmpu tertanggung nanti.. cukup2 lah dosa yg dh ade ni..ni pun dh byk dosa..nk tmbah lg yg len?aish,mmg btul2 tamak dosa la tu jwbnye.huhu..

ok,done! tu bab luahan hati yg tgh geram! mmg geram sgt2! geram pd kluarga pemilik hatiku..huhu.. hrp2 pasni pmilik hatiku akan kembali pdNya..cukup la stakat ni rs geram tu.. dh fedup nk lyn rs geram. klu garam ke, dpt gak jd bhn msakan, kan? hehe..

ok la.. dis week, budak2 stat xam..n esk sy akn mula marking dorg pnye paper.. hrp2 dpt siap b4 blk kg! yeay! xsbrnye nk blk..wpun bru 2mnggu, tp dlm ati ni, Allah je tau..betapa rndunye sy pd ank2..pd bonda terchenta! moga2 sume dipermudahkan,insyaAllah.. dats all for now..want to watch k drama now.. good nite everyone.. wassalam.. aja2!

Saturday, January 21, 2012

tlg jgn bc..tq...

assalamualaikum... entri kali ni sy mmg lost je nk gtau ape2..mcm xde bnda yg best pun..mgkin ade je bnda best tu,tp rs mcm bnda tu rhsia..so,diam2 sudaa..huhu..

so kire entri kali ni, cuma nk brief bnda yg xpting je la..pd yg sape2 rs bz,better jgn bc entri kali ni ok?sbb entri ni mmg amat2 borim..huhu.. 

stat last week, sy dh stat joging blk..mmg mula2 tu, rs nk tcabut la ankle ni bla dh siap..siap muntah lg..yela..dh gstrik.mlm tu dh rs lpar,tp saje ged** tdo gak ng perut berkeroncong syg..nasib badan la.pndai sgt cr pnyakit,sape suh..hehe.. so bru dua kali la sy joging..bla dh kali kdua tu,rs slesa dh la..kaki pun xinjured dh.hrp2 maintain la mnde2 gni.bukn pe..time xde kije gni, bdn xaktif sgt.reti sumbat je..kuar nye,xde pun..so,bdn mcm di pam2 la kan?jgn mletop sudaa..huhu..

last week gak, sy dh stat blaja mnjahit..bukn la mjahit sgt pun.juz blaja cr ukur bdan n gnting kain..ni utk wat baju kurung..jahit nye,blum lg..tp mmg akn smbung nx week la plak..yg ni,mmg sy minat gak la.wpun sy ni jnis buta bab2 g2,tp bla dh blaja tu,kire ok la..nati if smpat, sy gtau cara2 mnjahit bju kurung plak k?yg len,sy xblaja lg..lgpun sy mmg suke pkai bju kurg.sng n rgkas..nk g mjlis2 rsmi pun,bleh pkai..

nati awl buln dua, ade aktiviti jln2..ni mmg sponsor punye la..nk gna duit sndiri,mmg xmmpu la.buknnye kaya..kije pun x.huhu..rs mcm xsbr..tp ade rs bdebar gak..tkut time nk g tu, org pnggil interview ke ape..hrp2 sume dipermudahkan la..n hrp2 cpt la dpt kije..mmg nk kije ni..nk tlg mak..nk KAWIN lg..nk smbung blaja lg..ha, kan dh capital letter utk kawin tu.kire tu bnda yg agak pnting..take note ok?

hurm,mmg dh pjg lebar dh sy melalut ni..time to get off now..so, bg sape2 yg dh bc entri kali ni,sila bg komen yg membina ye?sbb mmg entri yg amat bosan.ntah ape2.huhu..see you nx time..insyaAllah nx entri sy akn try post e novel plak..  :) 

Friday, January 6, 2012

rezeki Allah itu luas...

   assalamualaikum..arini ari jmaat..msuk arini dh cukupla sy menganggur slama 7 buln secara xrasmi..klu secara rsmi, 3bulan..so spanjang jd pengusaha penganggur ni, dh mcm2 kije dh sy apply..dr bnda yg btul2 minat kpd bnda yg cukup2 mkn je minat tu.. time tdesak gni,bru xdemanding sgt..huhu..tp msih xde rezeki lg..

   bila jd pgusaha anggur gni,brulah kita akn terpikir yg rezeki ni snarnya bukn milik kita.. sebelum ni bukn xterpikir bnda gitu, tp bila dh kna batang idung sndiri, bru la kita punye pemikiran tu lbih dlam.. yela.. cuba tgk org len..yg sm2 amik bidang yg sm ng kita..ade je yg dh kije..ade yg dh smbung blaja..n ade yg sm nsib ng sy gak..so mmg rezeki org tu len2 la kan? klu nk kata bidang yg kita amik tu xde psaran,pun xleh gak..sbb kwn2 yg sm bidang ng kita, blambak je yg dh ada kije.. so,rezeki ni,msing2 la..cuma tnggal nk usaha n doa je.. klu mmg dh wat sume tu, so,tunggu je la..ade la kije yg baik utk kita tu..mana la tau, kot2 kt tmpat kije tu,x slamat bg kita ke..atau mmg stres gile ke..atau company tu nk bankrap ke..atau mcm2 lg la..mmg sume tu bukn dlm tgn kita.. kan?

   ha..nape org nk kije ea? klu lelaki,maybe leh ckp sbb nk sara famili nati..nk mta ank dara org,kna la ade kije..n pmpuan plak,nape nk kije ea? erm..bg sy, simple je..sbb nk bntu famili gak.. mmg la duit bukan sgalanya..tp sgalanya perlukan duit..klu kita xkije, cne nk bg duit kt mak ayah? mmg la kita xmmpu nk balas sume jasa dorg..tp at least, kita dpt kurgkan beban..klu xmmpu nk bg beriban..bg la beratus..dunia zaman skang, mmg sgt2 memerlukan duit. cuba tgk adik2 kita yg bru nk stat skolah..brp kna byr yuran sume tu? sy g anta ank buah aritu..dlm 1 hari tu, nk gna dkt rm400..mmg mntap ar..then klu duit xde, nk dpt ilmu tu,susah la.. dats why la org ckp, dunia skang ni, org susah akan makin susah n org kaya akn mkin kaya.. sbb bg org kaya, dorg nk wat pape pun,bleh je..if xdpt msuk skolah gomen, leh msuk skolah swasta.. pastu klu xleh msuk ipta, leh je msuk ipts..then leh je kije..dh ade syarikat sndiri..org susah plak, mstila terbalik..huhu.. bila la kita nk tgk org susah tidak akan hidup mlarat ye?

   kdg2 hidup org tu xsusah..tp cr dia blnja duit tu xbtul.. mcm aritu, ade sy tgk tv..dia gtau dia susah.. ank2 dia pkai bju skolah tu,bkongsi..gna yg kakak2 dia..tp kt blakang tu,nmpk je almari bsar..tv pun bsar..pkai pun lawa je..umah dia siap ade kapet lg..susah ke cmtu? klu stkt berkongsi bju, sy pun berkongsi gak.smpai skang ni pun,ade je sy pkai bju kakak2..sbb bnda tu msih ok..xkan nk buang kan? so,pndai2 la bajet sume tu.. prancangan yg baik akan menghasilkan hasil yg terbaik,insyaAllah.. 

so, jom kita pakat2 cari kije lg! moga2 dimurahkan rezeki dan dipermudahkan sgala urusan,insyaAllah..amiin..