Daisypath - Anniversary

Thursday, September 12, 2013

My Precious Experience...

Assalamualaikum... agak lama x update ape2 cite kt cni.. Memang agak bz pun skang ni.. Skang dh jd ibu.. Kije dan amanah pun makin bertambah la kan.. Ni bru ada pluang nk update cite kt cni..

Skang rs excited sgt bla dh ada ank.. Umur dia pun dh 3 bulan lbih.. Saya cuma nk cite pgalamn sy ms bsalin dlu.. Saya bersalin kt gomen je.. Sbb pk facilities lgkap kt sana.. Memang tkut gak nk bsalin kt gomen ni.. Mcm2 cite yg sy dgr.. Esp ttg nurse yg garang la.. Pastu ada yg bsalin kt tgh2 ruang.. Kire sume negatif la.. Tapi lps bncg ng sister ng suami, sy dcide nk bsalin kt gomen.. N alhamdulillah, berkat doa sume, sy xserik bsalin kt gomen..

Kul 4 pg slasa tu, sy ajak suami p hospital.. Time ni rs mcm xslesa perut..Tp xde trun darah n air ke ape. Cuma rs sakit smpai xleh tdo.. Tp still leh thn..Bla smpai kt spital, dlm kul6 gtu... Dia cek jln..Bru buka 1cm.. Sy,bila tau buka 1cm tu, gtau nurse nk blk bleh x.. Nurse xbg blk..huhu.. Then msuk wad je la. Stay kt situ.. Mmg rs bosan sgt.. Tp sakit tu mkin kerap..Cuma sy thn je la.. Bila dh mlm tu, skt lg kerap, tp xgtau nurse pun.. Sbb bleh thn lg..

Tgh mlm tu, rs mcm nk berak.. Tp xleh berak. Nk push kuat2 pun, xbrani.. Sbb mertua dh ckp, jgn push sgt. Dia duk ckp sy dh nk bsalin.. Tp still dgil menantu dia ni.. Ckp xskt sgt..huhu.. Bla dh byk kali g toilet, dia gtau nurse, yg sy skt nk bsalin.. Then nurse pun cek bukaan..dh 4cm.. Ms tu dh dkt kul1.. Then nurse suh msuk labour room la.. So dia suh mkn ape2 yg nk mkn.. Sbb nati xleh mkn dh.. So sy mkn kurma 3 biji, n air zam2 ckit. Time ni mmg pksa je mkn even rs nk muntah..huhu..

Bila dh msuk labor room, doc pun cek bukaan.. Dah 5cm.. Dia pecahkan air ketuban.. N sy pun duk thn sakit dlm wad tu.. Rasa syukur sgt sbb suami stiasa ada d sisi.. Dia tlg kuatkan smgt.. Kitorang sm2 bc doa nbi yunus.. Mngucap.. Istighfar..Selawat..N sume doa yg smpat.. Bla dh kul6, bru buka 10cm, n bleh push.. Ms tu,mmg rs dahaga sgt.. Sbb mnum air ckit. Then duk tmpat sjuk plak..Mnyesal mnum air ckit.huhu.. Masa kna push ni la, sy xmmpu nk push dgn baik. Xreti push.. Mid wife ajar, tp sy mmg xreti nk wat.huhu.. Lama bby stuck kt jln kuar tu.. Dkt kul7, doc dcide nk vakum sbb tkut bby lemas..

Kul 6.50pg rabu, lahirlah seorg putera kami.. Nama diberi Amirul Hakim.. Alhamdulillah, syukur sbb sume slmt.. Bila dh kuar tu,proses mjahit pun bermula.. Syukur sgt sbb doc dh bius.. Walaupun luka byk sgt.. tp bla dh bius, sy bleh thn..

Nasihat sy pd sume mommies..Boleh je if nk bsalin kt gomen.. Nak request doc pmpuan pun bleh. Gtau kt nurse yg kita nk doc pmpuan.. Nati kt luar labor room, dia akn tulis female doc only..  Mcm saya dlu,mmg stat dari preggy smpai bsalin, sume doc pmpuan.. Doc lelaki xcek bukaan pun. Mmg aurat kt terjaga. Dan dpt nurse pun,yg baik2.. Yg plg pnting,bykkan doa.. Mta ng Allah nk doc pmpuan n misi pmpuan.. Mta dpt yg baik..N kesian tgk kt.. Mta yg berpengalamn..Mta anak yg sihat.. Tak meragam.. Alhamdulillah, Allah makbul sume tu.. Percaya lah, doa ibu tu mustajab.. Alhmdulillah..

Masa dlm pantang pun sy xde mgalami jahitan terbuka sume.. Suami kena kerja. So sy duk umah mak kt kampung. Memang sume kna wat sndiri.. Mandikan Hakim, lipat kain, sume wat sndiri..Syukur sbb sy mmpu wat sume tu sndiri. Minum pati haruan utk smbuhkan luka.. Pastu cuci luka ng ubat yg hospital bg.. Hakim pun mlm xberjaga.. Bangun utk mnum susu.. Alhmdulillah.. Syukur sangat2..

Skang ni Hakim dh 3 bulan.. Dan masih exclusive breastfeed.. Amalan sy, mnum air halba.. Bc surah alhujurat gak ms preggy.. Ni utk bykkan susu bdn.. Susu pun mmg byk.. Penuh dlm peti dh.. Sy pam gna rumble tuff.. Yg tu yg sesuai ng bajet. Tak mahal n sesuai digunakan..

Kat bwh ni sume gmbr hakim.. Syukurla stkt ni Hakim x meragam sgt.. :)
Ni masa mula2 lahir.. tunggu papa nk azan..

Petang hari pertama bersalin..

Ni hari ke28.. tahnik..

Ni bila dia dh pndai nk posing..

Raya Pertama.. Our beloved family..


Thursday, March 21, 2013

Like a New Journey...

Assalamualaikum...
Bila buka blog ni,tgk mmg dah berhabuk sgt2 dh.. Tak sempat langsung nak update n tulis kt cni.. Pastu xde mood gak.. Hurm, asyik xde mood je skang ni.. Ape sy nk share kt cni ye? Hurm...

First skali, pasal bby kot.. Alhamdulillah,bby dh nk msuk 7buln.. Bukan bby kt luar la, tp bby kt dlm tummy mak dia..hehe.. Bila dh nk msuk 7 bulan ni,kire baju2 zaman xbrp besar tu,xmuat nk pakai dh la..Muat tu muat, tp sendat..Wat sy rasa xslesa sgt nk pakai. Sbb mcm nk show off je tang perut n part len..huhu.. So kna la bli bju len.. Dan kna perbanyakkan jubah.. Baju preggy tu, xde bli lg.. Tapi akn beli nanti..Sebab bila usha2 tu,ada terjupa satu.. Nampak lawa sangat design dia.. Macam jubah..klik sini utk tgk jubah tu.. Yang sy berkenan, Anita (pale pink)..kt cni xde dh la..Sebab sy dh book.. :)

Pastu skang mmg duk meroyan nk bli brg2 bby..Asal tgk brg bby je,trus rs nk bli.. Tapi xbeli la.. Sbb kna bajet gak.. Kena pikir mn yg lebih pnting.. Kalau ada yg nk try tgk btol susu avent yg murah, leh msuk sini.. Memang bnda ni msuk list la.. Nak bli skang, tkut xcukup duit.. So kna tnggu nati.. Sale dia ni,smpai 31 march je.. Tapi klu xsmpat nk bli, mmg tnggu yg len la..Kire xde rezeki.. Kat cni pun murah gak.. Kalau kt blog ni, pun murah gak.. Tapi utk newborn set tu, xde la sale sgt..

Bila bby dh bsar ckit, ingat nk bli tmpat tido yg leh stimulate minda dia.. Leh tgk kt blog ni.. So far, ada la kt tmpat len yg murh.. Contoh kt cni.. Pastu aritu ade godek2 tenet ni..n terjumpa la bby cot yg comel sgt..dia leh wat jd beg.. Try tgk kt blog ni.. Harga dia xmhl pun.. Still reasonable.. En suami pun dh bg green light if nk bli.. Tapi sbb rs xperlu lg, so xbli la..

Utk kelambu plak, kt cni yg paling murah.. tp xbli lg la..sbb ingt nk tgk kt kampung nati.. Kena compare hrga dlu.. If kt kampung mahal lg, baru bli kt cni.. Utk breastpump plak, nk bli yg Unimom mezzo n rumble tuff..klu unimom mezzo,leh msuk cni.. Hrga dia agak murah la.. Sebab termasuk postage.. Untuk Rumble Tuff, mmg byk kelebihan dia.. Ni nk bli, sbg preparation utk kije nati la.. Kat cni yg plg murah.. Kat cni plak, hrga dia mhl ckit, tp postage free...

Hurm..sume cite psl bby kan.. Camni la perasaan bla nk dpt bby kot.. Dulu xde pun feelim ni.. Tapi bla bby dh mkin bsar, mkin membuak2 perasaan tu.. Ape pun, since bby dh bsar, ibu dia kna byk2 bdoa n solt hjt la.. Mta dipermudahkn sume.. Spatutnya kna bc la 8 surah sehari.. Antra surah tu:
1) Yusuf
2) Maryam
3) Luqman
4) Yaasin
5) Muhammad
6) Al-Hujurat
7) Al- Waqiah
8) Al-Mulk

Tapi si ibu ni kdg2 xsmpat nk bc sume tu.. terutama surah Yusuf..sbb pjg sgt.. so kdg2 mmg bc 7 surah je la..kdg2 surah Maryam je.. tp ada 1 lg petua, bykkan bc bismillah 6 bla nk dkt bersalin.. Bila dh nk msuk 7 buln ni, bc la la bismillah 6.. 3 kali pg, 3 kali mlm.. InsyaAllah mudah bsalin.. Ape pun,yg plg pnting, biar ada redha suami, ibu dan ayah.. Sbb tu sume menjadi fktor utama utk mudah bersalin.. Insya Allah.. Okla.. Setakat ni dlu..  Dah pjg lebar dh cite arini.. Doakn sume urusan dipermudahkn ye?  Wassalam..