Daisypath - Anniversary

Monday, November 12, 2012

rezeki Allah...

assalamualaikum... setelah berkurun lama xupdate blog ni,tetiba rs nk update plak.. mmg byk yg blaku spanjang 2 3 buln ni.. tp apa yg nk dikongsi tu, xbyk la..klu nk kgsi sume,mmg pnuh la blog ni. mgkin xmuat pun nk ltak dlm blog ni..hehe..

          10 JUN yg lepas, mmg sy dh slamat bertukar status..dr single ke married.. mmg tlalu pntas sume tu.. dlm ms 5 weeks je, psiapakn perkahwinan disediakan.. mn nk wat kad..mn nk jmput tetamu.. mn nk g dftar kt maik lg.. chop tok imam.. doorgift lg.. tukg masak lg.. check HIV lg.. tp alhamdulillah.. sume tu dipermudahkan.. mmg bila sume tu dilakukan dgn izinNya, smua akan mnjadi mudah.. kt hanya ikut flow je.. tup2 kawin.. kt cni ada la ltak gmbr kawin ckit..gmbr yg xde muka pgantin.hehe..

            lps kawin plak, kna tukr kije.. kije yg bru ni,mmg apply before kije kt kl lg.. tp atas sbb urusan Allah, lps dh knfem kawin, bru tau yg sy bjaya dalam interview aritu.. kire rezeki kawin la.. alhamdulillah.. kije bru ni mmg kurg stres.. amat sesuai utk yg dh berumah tangga.. akan ada ms utk diri sndiri.. utk kluarga.. kire balance la.. syukur sgt.. 

        lps 2 bulan, sy disahkan mngandung.. skang ni 11 weeks.. alhamdulillah.. due date 2 JUN 2013, insyaAllah.. yg ni,mmg x expect la.. bgantung pd rezeki.. klu awl, kt terima.. klu lewt, ada la hikmah tu.. bla dh preggy ni, mmg ati tu lg snsitip la.. mudah tsentap. mmg sy ni jnis yg cpt trasa ati.. tp bla preggy ni, lg cpt trasa.. org ckp ckit pun, mudah nk tsentap.. air mt pun kire mcm murh je time ni.. mcm ada sale je..huhu.. ape pun, hrp2 bby slamat dan jgn mudah nangis nati ye.. doa byk2 je la..

hurm.. tu je la update selama ni.. moga2 dipermudahkn sume urusan.. utk my little sis; http://donatbesa87.blogspot.com/ smoga stiasa sukses.. sy rndu sm kamooo.. take care ok? tata...






Friday, June 29, 2012

alhamdulillah...

assalamualaikum...stelah skian lama menyepi, ptg ni tgerak hati nk update cite..skang ni,status sy dh btukar dr single kpd seorg isteri..dh 2 mnggu lbih dh mnjadi isteri..tp smpai ke ari ni,msih rs mcm xcaye je...mgkin sbb bila dh kwin,xde prubahn yg drastik blaku..xpun mgkin sbb pkahwinan ini blaku agak pntas..tlalu pntas smpai sy pun xde rs nervous sgt time akad dlu.huhu.. (mmg la xnervous sbb bukn sy yg kna salam ng tok kadi..huhu..) ape pun,alhmdulillah..tcapai la jugak hrpn sy utk wat mjlis tu dlm keadaan simple..mmg simple sgt.syukur sgt sbb xde pmbaziran..smoga perkahwinan kami mendapat kberkatanNya dan ikatan yg tjalin ini akn kekal selamanya..insyaAllah..

Tuesday, March 27, 2012

cite yg xhbs2..

assalamualaikum.. stelah lm mnyepi, mlm ni terbuka pntu nk update blog..ingt nk ltak e-novel, tp idea msih bkarat..xsiap2 lg..huhu.. arini dh cukup 7 hari sy bekerja di key ell..mula2 mcm takut gak..mcm2 perasaan ade time tu..tp skang ni,alhamdulillah..segalanya msih bjalan lncar..

syukur pdNya kerana msih diberi rezeki utk bekerja.. bila dh stat kije ni,mcm biasa la..dtg la keinginan nk kawin. tp mcm biasa gak.. hnya rs ingin kawin, still xdpt2.. dh jd mcm dialog cite plak.. kupinang2 tp xdpt..last2 ku bawa lari je la.. klu lelaki,maybe leh wat g2.tp ni pmpuan, aci x if sy wat g2? mcm nk wat je. nk jd klainan ckit..huhu..

nape org pk kawin tu tlalu complicated? adakah islam itu menyusahkan? klu xmnyusahkan, nape kita sbg muslim nk menyusahkan? dh tlebih islam ke? bila dtg bab2 gni,mmg hangin 1 badan gak la. dh pmpuan tu x demand tnggi2, kire ok la. wat nye nk byk2, cene? cri yg len la gamaknye kan?huhu.. ape pun, sy bdoa agar tbuka pntu ati.. dimasukkan iman..moga2 mndapat ptunjuk drNya, yg islam itu cukup mudah..asalkan Allah redha, cukup la..usahlah membebankan diri sndiri dgn dosa2 yg xkan mmpu tertanggung nanti.. cukup2 lah dosa yg dh ade ni..ni pun dh byk dosa..nk tmbah lg yg len?aish,mmg btul2 tamak dosa la tu jwbnye.huhu..

ok,done! tu bab luahan hati yg tgh geram! mmg geram sgt2! geram pd kluarga pemilik hatiku..huhu.. hrp2 pasni pmilik hatiku akan kembali pdNya..cukup la stakat ni rs geram tu.. dh fedup nk lyn rs geram. klu garam ke, dpt gak jd bhn msakan, kan? hehe..

ok la.. dis week, budak2 stat xam..n esk sy akn mula marking dorg pnye paper.. hrp2 dpt siap b4 blk kg! yeay! xsbrnye nk blk..wpun bru 2mnggu, tp dlm ati ni, Allah je tau..betapa rndunye sy pd ank2..pd bonda terchenta! moga2 sume dipermudahkan,insyaAllah.. dats all for now..want to watch k drama now.. good nite everyone.. wassalam.. aja2!

Saturday, January 21, 2012

tlg jgn bc..tq...

assalamualaikum... entri kali ni sy mmg lost je nk gtau ape2..mcm xde bnda yg best pun..mgkin ade je bnda best tu,tp rs mcm bnda tu rhsia..so,diam2 sudaa..huhu..

so kire entri kali ni, cuma nk brief bnda yg xpting je la..pd yg sape2 rs bz,better jgn bc entri kali ni ok?sbb entri ni mmg amat2 borim..huhu.. 

stat last week, sy dh stat joging blk..mmg mula2 tu, rs nk tcabut la ankle ni bla dh siap..siap muntah lg..yela..dh gstrik.mlm tu dh rs lpar,tp saje ged** tdo gak ng perut berkeroncong syg..nasib badan la.pndai sgt cr pnyakit,sape suh..hehe.. so bru dua kali la sy joging..bla dh kali kdua tu,rs slesa dh la..kaki pun xinjured dh.hrp2 maintain la mnde2 gni.bukn pe..time xde kije gni, bdn xaktif sgt.reti sumbat je..kuar nye,xde pun..so,bdn mcm di pam2 la kan?jgn mletop sudaa..huhu..

last week gak, sy dh stat blaja mnjahit..bukn la mjahit sgt pun.juz blaja cr ukur bdan n gnting kain..ni utk wat baju kurung..jahit nye,blum lg..tp mmg akn smbung nx week la plak..yg ni,mmg sy minat gak la.wpun sy ni jnis buta bab2 g2,tp bla dh blaja tu,kire ok la..nati if smpat, sy gtau cara2 mnjahit bju kurung plak k?yg len,sy xblaja lg..lgpun sy mmg suke pkai bju kurg.sng n rgkas..nk g mjlis2 rsmi pun,bleh pkai..

nati awl buln dua, ade aktiviti jln2..ni mmg sponsor punye la..nk gna duit sndiri,mmg xmmpu la.buknnye kaya..kije pun x.huhu..rs mcm xsbr..tp ade rs bdebar gak..tkut time nk g tu, org pnggil interview ke ape..hrp2 sume dipermudahkan la..n hrp2 cpt la dpt kije..mmg nk kije ni..nk tlg mak..nk KAWIN lg..nk smbung blaja lg..ha, kan dh capital letter utk kawin tu.kire tu bnda yg agak pnting..take note ok?

hurm,mmg dh pjg lebar dh sy melalut ni..time to get off now..so, bg sape2 yg dh bc entri kali ni,sila bg komen yg membina ye?sbb mmg entri yg amat bosan.ntah ape2.huhu..see you nx time..insyaAllah nx entri sy akn try post e novel plak..  :) 

Friday, January 6, 2012

rezeki Allah itu luas...

   assalamualaikum..arini ari jmaat..msuk arini dh cukupla sy menganggur slama 7 buln secara xrasmi..klu secara rsmi, 3bulan..so spanjang jd pengusaha penganggur ni, dh mcm2 kije dh sy apply..dr bnda yg btul2 minat kpd bnda yg cukup2 mkn je minat tu.. time tdesak gni,bru xdemanding sgt..huhu..tp msih xde rezeki lg..

   bila jd pgusaha anggur gni,brulah kita akn terpikir yg rezeki ni snarnya bukn milik kita.. sebelum ni bukn xterpikir bnda gitu, tp bila dh kna batang idung sndiri, bru la kita punye pemikiran tu lbih dlam.. yela.. cuba tgk org len..yg sm2 amik bidang yg sm ng kita..ade je yg dh kije..ade yg dh smbung blaja..n ade yg sm nsib ng sy gak..so mmg rezeki org tu len2 la kan? klu nk kata bidang yg kita amik tu xde psaran,pun xleh gak..sbb kwn2 yg sm bidang ng kita, blambak je yg dh ada kije.. so,rezeki ni,msing2 la..cuma tnggal nk usaha n doa je.. klu mmg dh wat sume tu, so,tunggu je la..ade la kije yg baik utk kita tu..mana la tau, kot2 kt tmpat kije tu,x slamat bg kita ke..atau mmg stres gile ke..atau company tu nk bankrap ke..atau mcm2 lg la..mmg sume tu bukn dlm tgn kita.. kan?

   ha..nape org nk kije ea? klu lelaki,maybe leh ckp sbb nk sara famili nati..nk mta ank dara org,kna la ade kije..n pmpuan plak,nape nk kije ea? erm..bg sy, simple je..sbb nk bntu famili gak.. mmg la duit bukan sgalanya..tp sgalanya perlukan duit..klu kita xkije, cne nk bg duit kt mak ayah? mmg la kita xmmpu nk balas sume jasa dorg..tp at least, kita dpt kurgkan beban..klu xmmpu nk bg beriban..bg la beratus..dunia zaman skang, mmg sgt2 memerlukan duit. cuba tgk adik2 kita yg bru nk stat skolah..brp kna byr yuran sume tu? sy g anta ank buah aritu..dlm 1 hari tu, nk gna dkt rm400..mmg mntap ar..then klu duit xde, nk dpt ilmu tu,susah la.. dats why la org ckp, dunia skang ni, org susah akan makin susah n org kaya akn mkin kaya.. sbb bg org kaya, dorg nk wat pape pun,bleh je..if xdpt msuk skolah gomen, leh msuk skolah swasta.. pastu klu xleh msuk ipta, leh je msuk ipts..then leh je kije..dh ade syarikat sndiri..org susah plak, mstila terbalik..huhu.. bila la kita nk tgk org susah tidak akan hidup mlarat ye?

   kdg2 hidup org tu xsusah..tp cr dia blnja duit tu xbtul.. mcm aritu, ade sy tgk tv..dia gtau dia susah.. ank2 dia pkai bju skolah tu,bkongsi..gna yg kakak2 dia..tp kt blakang tu,nmpk je almari bsar..tv pun bsar..pkai pun lawa je..umah dia siap ade kapet lg..susah ke cmtu? klu stkt berkongsi bju, sy pun berkongsi gak.smpai skang ni pun,ade je sy pkai bju kakak2..sbb bnda tu msih ok..xkan nk buang kan? so,pndai2 la bajet sume tu.. prancangan yg baik akan menghasilkan hasil yg terbaik,insyaAllah.. 

so, jom kita pakat2 cari kije lg! moga2 dimurahkan rezeki dan dipermudahkan sgala urusan,insyaAllah..amiin..