Daisypath - Anniversary

Tuesday, May 31, 2011

sy suke aktiviti tu...

assalamualaikum..
smalam (kelmarin la..) rezut final dh kuar..syukur pdNya krn rezut ku cpai taget... so arini mmg kna cri kije sungguh2 la.. dlm pale otak sy ni..mcm2 tmpat dh ada..tp bla msuk ke bhg pengizinan..mmg susah la..kawalan ketat..sbb kna cri kije kt kelantan gak..huhu.. cmni la bla jd ank bgsu..ape pun slagi dpt btahan,sy akn btahan d cni.. cuma hrp2 nye ada la rezeki d cni..buknnye nk kije kt luar sgt..tp sy mmg nk kije dh..nk cri pngalamn..nk dpt duit sndiri..leh tlg stkt mmpu..

sbtu ni ada walkathon d kb..sy mmg suke sgt bnda gni..tp xde teman..huhu..sdihnye..susah2 sgt,sy g je sorg2..mmg nk g..huhu..ok..ape pun,klu mmg xde teman,sy akn g gak wpun sorg2..uwaaa...sdihnye..huhu..
so pd sape2 yg ade kelapangan,jom kita walkathon bersama2.. leh wat amal gak..  yeay!

Tuesday, May 24, 2011

selamat hari lahir sahabat aka teman sejatiku...

slamat hari lahir buat sahabatku mohd hafiz rashid yg ke 25..dh tua la ye?hehe..ape pun, smoga dgn pningkatan umur akan mningkatkan amal pdNya,insyaAllah.. didoakn agar sgala urusan dipermudahkan..amiin..
utkmu sahabatku, sy dh wat kek special..siap ng delivery lg..hehe.. so pd sape2 yg bminat utk mnempah,bleh inform awl2 ye?hehe.. kt bwh ni ade cntoh kek yg sy wat.. 1 je pun..hehe..

sbelum dihias..kedut2 g2..huhu..

 ta daa...slepas di makeup..ni je yg mmpu disediakn..yummy!jom mkn!

jalan2 key el...

assalamualaikum..entri kali ni sy juz nk upload gmbr2 time jln2 aritu je..slmat mnjamu mata..  :)



 ank buahku yg plg kecil..sharifah syifa' sofiyah..mmg bulat btul..huhu..

 selamat hari ibu utk ibuku tsayang dan kakak2 ku..i luv u all!

 2 spupu.. ank angkatku aka ank buah ng ank buah sorg.. salman tgk sape tu??

 satu2 nye abg yg blum bkahwin.. (yg bruban tu..huhu..) ade sape2 nk jd kak iparku,sila beratur isi borg ye?hehe..

bsama bonda tsayang..seiras x?  =)

 model tiang lampu..ngeh3..jgn maraaaa...  :p
 konon2 ayu la tu..poyo budak ayu btul!huhu.. ape pun,mmg ayu pun kan??blagak je tu..kuang3...hehe..

 sm2 berat..mmg stabil la..smpai xbgerak.hehe.. sorry adeeb n kakak..i xsgaja nk mgutuk.hehe..

 ha..ni mmg blagak nk jd budak kcik..mujur xmsuk papan glongsor je..huhu..

 ank buah sulungku..muka org kciwa..sbb xdpt nk main buai..hehe..

dh hbs daa...jom kita main buai plak!yeay! (kata adeeb pada arif..)

Wednesday, May 11, 2011

hari2 mnunggu kije..

hurm..btulla org kata..bila kita dh hbs blaja ni,kita akn rs hilang rs enjoy tu..mmg tu pun yg sy rs bla dh hbs..tp snarnya,bukn dh hbs blaja..sbb blaja ni,mmg xkan hbs.cuma nk dpt ijazah tu,hbs la dlu..bgn pg je, xtau nk watpe..tp skang ni,msih tau lg hala tuju..sbb sminggu ni,sy kna jd ibu tunggal jap.jg ank 3org..tnggal esk sehari je lg..then kmbali bujang n ebelebel la..(ye ke??hehe..)

bla tgk kakak sy bsedia utk exam,wat sy rs kagum n mmg rs nk smbung blaja lg..ye la.dia dh kwin,n ada anak lg..tp btul2 tau mnage everythin well..klu tgk kt dia tu, mmg nmpk yg dia nk laksanakan tnggungjwb dia spenuhnya..sume mnde bkaitan ng famili dia,mmg dia nk wat..ng dia siapkn ank2 dia..cek homework..pastu bgn pagi2 lg..qiam dlu..then study..then g anta ank2..n g kije..

org slalu kata ank bgsu ni mnja..xbdikari la ape la..tp bg sy, jd ank bgsu ni,bukn sume org mnja..mgkin btul yg ank bgsu ni mnja..tp kdg2 dia lbih matang dr yg len..sbb dia leh observe ape yg kakak2 n abg2 dia wat,..yg mn slh tu,dia leh wat pedoman..then dia apply utk famili dia plak..sy sbg ank bgsu,sy mmg rs sy ni mnja gak..bukn mnja yg gedik2 tu..tp mnja yg cpt trasa..tlalu sensitif..klu org len wat slah ckit,mula la rs tsinggung la ape la.. tp bla dh rs g2 tu,mmg wat xlyn je la..wat xtau..tdo ke..bc novel ke..kmas umah ke..so, xingat sgt dh la.. 

wlau ape pun,sy bsyukur krn dilahirkan sbg ank bgsu..kerana byk ilmu yg dpt sy blaja dr abg2 n kakak2 sy..btulla org kata..kluarga yg baik mmpu menghasilkan generasi yg baik kerana didikan awl bermula dr rumah..tp sume tu mmg kna diiringi dgn doa..krn tnpa doa,mmg kita tiada arah..bukn kita yg kawal sume ni..last but not least, sy mdoakan kakak sy lulus dgn cemerlang..kami smua mndoakan kjayaanmu.. dan x lupa juga,smoga sy akn mndapat kije..amiin.. 

Wednesday, May 4, 2011

kampungku rumahku..

stelah skian lm menghilang..akhirnya sy kembali lg.. (ayat mcm rncangan tv je..huhu..) mnggu yg lalu,mmg agak pnuh jdual harianku..bukn pnuh ng hal akademik sgt pun..tp pnuh ng jdual famili..ng kazen kawin lg..bind thesis..anta thesis..n sume2 tu la..wpun byk bnda yg sy lalui, tp ade 2 pkara pnting yg mmpu memberi peringatan kpd diri ini,yg msih bertatih sbg khalifahNya di muka bumi ini..

     perkara pertama adalah tanggungjwb isteri dan menantu.. (ni mcm dh bsedia nk mnukar status je..hik3..xla..juz pringatan je..) org ckp jd isteri tidak seberat mnjadi suami..tnggungjwb dia xseberat sbg suami..mgkin tu btul..tp pernah x kita dgr stp lelaki yg berjaya,ada perempuan di blakangnya..msti pnah kan? mmg tu btul..sbb seorg wnita atau prempuan mmpu membantu atau menghancurkan lelaki..klu slh teknik,mmg byk dosa yg ditanggung oleh lelaki krn prempuan..ok..kmbali ke topik asal kita.. (cewwah!mcm prog agama je..hehe..) cmtulah juga mnjadi suami..suami yg baik bukanlah suami yg stiasa mnyokong isteri tetapi yg mampu mnegur isteri jika isterinya melakukan ksilapan dan mnyokong isteri jika tindakannya betul.. ingatlah whai sang isteri..syurgamu terletak di bwh redha suamimu tetapi syurga suami terletak di bwh redha ibunya.. ketahuilah tanggungjawab ank lelaki lbih bsar drpd ank prempuan krn dia bakal mnjadi ktua kluarga slain ayahnya..so, jgnlah mengharapkn dirimu whai isteri,utk mnjadi insan terpenting dlm hidup suamimu,tapi jd insan ktiga terpnting slepas ibu dan ayahnya..krn jika dirimu tersalah lgkah,sudah pasti suamimu juga akan terheret sama demi mnjaga hatimu..jgnlah krn terlalu mnjaga hatimu, hati ibunya terluka..beringatlah krn syurga suamimu terletak di bwh tlapak kaki ibunya..

       ok..perkara kdua..ttg perbelanjaan perkahwinan..stp insan yg normal, msti mengimpikan sbuah perkahwinan..dan kita juga xdpt lari dlm menginginkan perkahwinan yg terbaik..tp ingatlah perkahwinan yg diredhai ialah perkahwinan yg dilakukan dgn simple..simple ni,mmg luas.klu artis tu,simple2 pun,koman2 20k..simple2 thp artis mmg plg2 kurang pun ada 3 persalinan..tp klu ikut syariatnya..itu bukn simple..malah mgkin membazir..pd pndapat sy, jgnlah wat terlalu grand krn byk duit hbs..bila dh hbs duit b4 kawin tu,mula lah demam lps kwin..ingtlah yg kehidupan lps kahwin lg pnting drpd mjlis perkahwinan tu sndiri..jgnlah lpas kwin tu,hidup kita plak dikelilingi dgn hutang piutang..sume org bleh kawin,tp bukn sume org mmpu mnage everythin well lps kwin..tsilap lgkah,leh bcerai berai..klu kwin 20k pun,tp tu bukn duit sndiri,xde mkna gak..klu 20k tu duit hutang ke ape..mmg lg naya..sbb kan lg elok klu 20k tu,kita wat duit muka utk umah..dpt gak sbiji..so,bg yg nk kawin tu,plan la dr awl..bajet la brp yg anda perlukan utk kawin..wat ikut kmampuan msing2 la..klu mmg mmpu dan mmg tu duit kita sndiri,go ahead..sbb mmg kita mmpu..tp klu kita hnya akn mnyusahkn fam kita sndiri..baik elakkan krn snarnya pd ms tu,kita blum bsedia utk memikul tnggungjwb after kwin yg jauh lg berat dr skang.. then, good luck to everyone yg merancang nk kawin tu..smoga perkahwinan yg bakal terbina nati mendapat mardhatillah insyaAllah..amiin..

     dh pjg lebar dh ucapan sy ni..mmg nk mngundur diri la..skang dh kul 4.30pm..nati akan kuar rezut final dh..berdebar je..ape pun,sy dh cuba yg tbaik..smoga sumenye dipermudahkan..bak kata lecturerku; Dr Deny Susanti..Allah Maha Berkuasa..hnya Dia yg Berkuasa atas stp sesuatu..utk sume kwn2 satu kelas..All the best to us!