Daisypath - Anniversary

Thursday, March 21, 2013

Like a New Journey...

Assalamualaikum...
Bila buka blog ni,tgk mmg dah berhabuk sgt2 dh.. Tak sempat langsung nak update n tulis kt cni.. Pastu xde mood gak.. Hurm, asyik xde mood je skang ni.. Ape sy nk share kt cni ye? Hurm...

First skali, pasal bby kot.. Alhamdulillah,bby dh nk msuk 7buln.. Bukan bby kt luar la, tp bby kt dlm tummy mak dia..hehe.. Bila dh nk msuk 7 bulan ni,kire baju2 zaman xbrp besar tu,xmuat nk pakai dh la..Muat tu muat, tp sendat..Wat sy rasa xslesa sgt nk pakai. Sbb mcm nk show off je tang perut n part len..huhu.. So kna la bli bju len.. Dan kna perbanyakkan jubah.. Baju preggy tu, xde bli lg.. Tapi akn beli nanti..Sebab bila usha2 tu,ada terjupa satu.. Nampak lawa sangat design dia.. Macam jubah..klik sini utk tgk jubah tu.. Yang sy berkenan, Anita (pale pink)..kt cni xde dh la..Sebab sy dh book.. :)

Pastu skang mmg duk meroyan nk bli brg2 bby..Asal tgk brg bby je,trus rs nk bli.. Tapi xbeli la.. Sbb kna bajet gak.. Kena pikir mn yg lebih pnting.. Kalau ada yg nk try tgk btol susu avent yg murah, leh msuk sini.. Memang bnda ni msuk list la.. Nak bli skang, tkut xcukup duit.. So kna tnggu nati.. Sale dia ni,smpai 31 march je.. Tapi klu xsmpat nk bli, mmg tnggu yg len la..Kire xde rezeki.. Kat cni pun murah gak.. Kalau kt blog ni, pun murah gak.. Tapi utk newborn set tu, xde la sale sgt..

Bila bby dh bsar ckit, ingat nk bli tmpat tido yg leh stimulate minda dia.. Leh tgk kt blog ni.. So far, ada la kt tmpat len yg murh.. Contoh kt cni.. Pastu aritu ade godek2 tenet ni..n terjumpa la bby cot yg comel sgt..dia leh wat jd beg.. Try tgk kt blog ni.. Harga dia xmhl pun.. Still reasonable.. En suami pun dh bg green light if nk bli.. Tapi sbb rs xperlu lg, so xbli la..

Utk kelambu plak, kt cni yg paling murah.. tp xbli lg la..sbb ingt nk tgk kt kampung nati.. Kena compare hrga dlu.. If kt kampung mahal lg, baru bli kt cni.. Utk breastpump plak, nk bli yg Unimom mezzo n rumble tuff..klu unimom mezzo,leh msuk cni.. Hrga dia agak murah la.. Sebab termasuk postage.. Untuk Rumble Tuff, mmg byk kelebihan dia.. Ni nk bli, sbg preparation utk kije nati la.. Kat cni yg plg murah.. Kat cni plak, hrga dia mhl ckit, tp postage free...

Hurm..sume cite psl bby kan.. Camni la perasaan bla nk dpt bby kot.. Dulu xde pun feelim ni.. Tapi bla bby dh mkin bsar, mkin membuak2 perasaan tu.. Ape pun, since bby dh bsar, ibu dia kna byk2 bdoa n solt hjt la.. Mta dipermudahkn sume.. Spatutnya kna bc la 8 surah sehari.. Antra surah tu:
1) Yusuf
2) Maryam
3) Luqman
4) Yaasin
5) Muhammad
6) Al-Hujurat
7) Al- Waqiah
8) Al-Mulk

Tapi si ibu ni kdg2 xsmpat nk bc sume tu.. terutama surah Yusuf..sbb pjg sgt.. so kdg2 mmg bc 7 surah je la..kdg2 surah Maryam je.. tp ada 1 lg petua, bykkan bc bismillah 6 bla nk dkt bersalin.. Bila dh nk msuk 7 buln ni, bc la la bismillah 6.. 3 kali pg, 3 kali mlm.. InsyaAllah mudah bsalin.. Ape pun,yg plg pnting, biar ada redha suami, ibu dan ayah.. Sbb tu sume menjadi fktor utama utk mudah bersalin.. Insya Allah.. Okla.. Setakat ni dlu..  Dah pjg lebar dh cite arini.. Doakn sume urusan dipermudahkn ye?  Wassalam..

No comments:

Post a Comment